back

ŽRK Samobor uključen u inicijativu za nastavak natjecanja

15/04/2021
ŽRK Samobor pridružio se inicijativi ženskih pvoligaških i drugoligaških klubova za poništenjem Odluke HRS-a o zaustavljanju prvenstvenih natjecanja, donesenoj 8. travnja, a koja bi trebala vrijediti do 22. svibnja ove godine.
 
Incijativu su pokrenuli u RK Podravka, a do sada je naišla na potporu 41 od ukupno 47 klubova koji se natječu u prvom i drugom rukometnom rangu. Potpisnici inicijative ujedno traže od vodstva HRS-a da se natjecanja u I HRL i svim skupinama 2. HRL nastave prema ranije utvrđenom kalendaru od 24. travnja ove godine.
 
U obrazloženju zahtjeva navodi se da su ženski i muški rukometni klubovi 9. travnja od Povjerenika za natjecanje dobili Obavijest kako je UO HRS donio Odluku o zaustavljanju natjecanja I i II  Hrvatskih rukometnih liga bez ikakvog objašnjenja zašto se natjecanja zaustavljaju, a bilo bi normalno da su klubovi dobili sadržaj Odluke UO HRS iz kojeg bi se vidjeli razlozi i objašnjenja za zaustavljanje natjecanja.
 
Besmisao činjenice da se temeljem Odluke UO HRS zaustavljaju  natjecanja u I i II HRL, a istovremeno se ne zaustavljaju  natjecanja mlađih uzrasnih kategorija, reprezentativna okupljanja nije potrebno uopće komentirati navode dalje klubovi potpisnici inicijative
 
Jedino objašnjenje razloga za zaustavljanje natjecanja, nudi Tomislav Grahovac, predsjednik HRS-a na internetskoj stranici HRS-a, u kojem se sve svodi na „procjepljivanje igračica/igrača i svih osoba kluba i ostalih koji su sudionici na neki način u provođenju natjecanja  u cilju brige za zdravlje“ .
 
Ženskim rukometnim klubovima takvo objašnjenje za zaustavljanje natjecanja nije prihvatljivo ni iz sportsko-natjecateljskih, ni iz epidemioloških razloga .
 
Sportsko-natjecateljski razlozi
 
Od samog početka natjecateljska sezona 2020/2021. odvijala se uz silnu toleranciju i solidarnost među klubovima uvažavajući činjenicu da je pojam „izolacije igračica“ postalo nešto „normalno“, a nije.
 
U takvom neizvjesnom okruženju ženskim klubovima bilo je najvažnije da se natjecanja odvijaju. Utakmice su se igrale u okviru natjecateljskog kalendara, a za one zaostale dogovarani su termini dobrano izvan natjecateljskog kalendara, primjerice igralo se tijekom prosinca/ siječnja, prema preporukama HRS-a.
 
Valja spomenuti osobito ekipe koje su bile dodatno izložene, a to su one koje su se natjecale u europskim kupovima RK Podravka, RK Lokomotiva i ŽRK Bjelovar, pri čemu su ostale članice 1.HRL imale razumijevanje za njih i međusobne utakmice odigravale prema dogovorenim terminima. Takvo ponašanje svih klubova nije ništa posebno nego jedino normalno.
 
Silno uloženi napori, emocije, veselja i ponekad malo tuge rezultirali su da smo danas natjecateljsku sezonu 2020/2021. u ženskim ligama doveli do:
 
I HRL :
 
–  odigrano 20 od 26 kola
 
–  preostalo je 6 redovnih kola za odigrati
 
–  odigrano 133 utakmice od 182 što je 73%;
 
–  samo  7 odgođenih utakmica
 
–  ostalo za odigrati 49 utakmica (42 redovne, 7 odgođenih)
 
–  29. svibnja  završetak prvenstva
 
II HRL – Sjever:
 
–   odigrano 19 od 22 kola
 
–   preostala 3 kola za odigrati
 
–   odigrano je dosad 111 utakmica od 132 (84%)
 
–   ostala za odigrati 21 utakmica (18 redovnih, 3 odgođene)
 
–   24. travnja završetak prvenstva
 
II HRL – Zapad:
 
–  odigrano 19 od 22 kola
 
–  preostala 3 kola za odigrati
 
–  odigrano je dosad 114 utakmica od 132 (96%)
 
–  ostalo za odigrati 18 utakmica (nema odgođenih)
 
–  24. travnja završetak prvenstva
 
II HRL –  Jug:
 
– odigrano 16 od 18 kola
 
– preostala 2 kola za odigrati
 
– odigrano je dosad 60 utakmica od 72 (83%)
 
– ostalo za odigrati 12 utakmica (8 redovnih, 4 odgođene)
 
– 17. travnja  završetak prvenstva
 
 
 
Iz gornjeg pregleda brojnosti odigranih/odgođenih utakmica vidljivo je da svi ženski klubovi 1.HRL i svih 2.HRL u ovim otežano/neizvjesnim okolnostima i vremenima, zahvaljujući prvenstveno međusobnoj solidarnosti, te želji da se natjecanje odvija u kakvom/takvom kontinuitetu, uspješno provode natjecanja.
 
Posebno valja napomenuti da su doslovno svi klubovi kroz ovu natjecateljsku sezonu iz poznatih razloga sa svojim igračicama nekoliko puta započinjali i prekidali trenažne procese, koliko je to naporno i stresno za igračice i trenere nije potrebno govoriti, pa se postavlja pitanje UO HRS-a : „Zar je potreban još jedan prekid i započinjanje novog trenažnog ciklusa isključivo zbog Vaše Odluke – gdje je tu briga za igračice?“.
 
Danas i pogledom unazad nekoliko godina, vidljivo je da se u seniorskim ženskim ekipama natječu sve mlađe igračice, tako da su juniorke i kadetkinje u velikom broju popunile seniorske sastave, ali ne samo popunile već su i dijelom nosioci kvalitete u svojim klubovima.
 
Istovremeno kao amaterskim sportašicama u životu im je prioritet školovanje, pa su kadetkinje srednjoškolke, a juniorke studentice.
 
Uvažavajući te činjenice valja voditi računa da su tijekom lipnja srednjoškolke opterećene državnom maturom, a studentice ispitnim rokovima, tako da im je rukomet u tom vremenskom razdoblju u drugom planu, što je apsolutno razumljivo i opravdano.
 
Ispada da prema Odluci o odigravanju utakmica u lipnju UO HRS uopće ne vodi računa o školovanju igračica.
 
Osim školovanja važna je činjenica da velikom većinom klubovi  i igračice/treneri imaju sklopljene Ugovore o stipendiranju, Ugovore o profesionalnom igranju, Ugovor o treniranju ili drugo, zaključno do 31.05.2021., sukladno kalendaru natjecanja HRS-a , a osim toga ovakvom Odlukom UO HRS nameću im se dodatni neplanirani troškovi za mjesec lipanj, za koji klubovi nemaju osigurana financijska sredstva .Hoće li te neplanirane  troškove, u ovim itekako teškim vremenima,  klubovima podmiriti HRS ?
 
Iz ovako pobrojanih, ali točno navedenih razloga, vidljivo je da nema nikakvog opravdanog sportskog razloga kojim bi UO HRS-a opravdao svoju Odluku o zaustavljanju natjecanja u Hrvatskim rukometnim ligama za žene.
 
Epidemiološki razlozi
 
U okruženju narušene epidemiološke situacije svi zajedno živimo već više od godinu dana, samim time u tom istom okruženju smo tijekom cijele dosadašnje odigrane natjecateljske sezone 2020/2021.g.
 
Tijekom cijele dosadašnje natjecateljske sezone ženski klubovi poštivali su i primjenjivali sve odluke Nacionalnog  stožera civilne zaštite u vezi epidemioloških mjera i tako održali sigurnost, te smanjili mogućnost širenja zaraze prilikom natjecanja i treninga. Ujedno su sistemom privremenih odgoda pojedinih utakmica u dovoljnoj mjeri spriječili širenje zaraze, a da time uspješno okončanje sezone natjecanja nije dovedeno u pitanje
 
Odluka o zaustavljanju natjecanja prema tumačenju HRS na službenoj internet stranici trebala bi biti „briga za zdravlje“ sprečavanjem širenja koronavirusa, ali da bi takva mjera bila opravdana, odnosno utemeljena logički i pravno, trebali bi biti minimalno ispunjeni uvjeti kao što su:
 
Odluka stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o zabrani natjecanja – što za „zaustavljanje natjecanja“  nije slučaj
ubrzano i nekontrolirano širenje zaraze koje onemogućava ili u znatnoj mjeri otežava odigravanje većeg broja utakmica – što nije slučaj kada se pogleda koliko visoki postotak utakmica je do sada odigran u 1.HRL i svim 2.HRL za žene
slična ili ista praksa drugih sportskih Saveza , a takva u Hrvatskoj ne postoji
Iz dopisa o cijepljenju i procjepljivanju sudionika natjecanja, a niti iz dosadašnje korespondencije s razine HRS-a nije jasno:
 
tko, po kojim kriterijima, iz kojeg razloga i prema kojim normama je „predviđen za cijepljenje“
tko o tome i temeljem koje norme odlučuje
kakve posljedice za klubove i pojedince će imati eventualno odbijanje cijepljenje sportaša ili/i sportskih i ostalih osoba u klubovima
Također, dopisom se posredno nameće obveza cijepljenja iako:
 
takvu obvezu koja sama po sebi predstavlja kršenje ustavnih načela i prava kao i temeljnih sloboda i prava čovjeka i građanina može nametnuti jedino državno zakonodavno tijelo u posebnim slučajevima, odnosno zbog nastupanja posebnih okolnosti
odluka pojedinca o cijepljenju ili ne cijepljenju legitimna je i zbog takve odluke pojedinac niti skupina kojoj pripada ne bi smjeli trpjeti socijalne posljedica
pogrešno i nevjerodostojno bi bilo primijeniti analogiju obveze posjedovanja negativnog testa prilikom pristupanja na natjecanje kako je to bila praksa za europska natjecanja jer je takva obveza po pitanju samog natjecanja tek deklaratorna to iz razloga što posjedovanje negativnog testa zahtijevaju nacionalna zakonodavstva u vezi kretanja i boravka stranaca, odnosno stranac bez negativnog testa ne bi mogao prijeći granicu ili bi mu kretanje bilo ograničeno boravkom u karanteni, a što bi konkretno natjecatelju uopće onemogućilo pristupanje na sportski teren
Navod da je ta akcija „usmjerena u sigurno završavanje natjecanja“, tek je pusta fraza, jer dosadašnji tijek natjecanja, postotak odigranih utakmica u odnosu na planirane, ne ide u prilog hipotezi da je okončanje natjecanja u ovoj sezoni dovedeno u pitanje, a sama zdravstvena i opća sigurnost na domaćim natjecanjima dovoljno je regulirana nacionalnim zakonodavstvima koja daju zadovoljavajuće rezultate.
 
Na kraju dopisa klubova upućenog čelnim ljudima HRS-a piše:
 
“Iz svega prezentirano vidljivo je da Odluka o zaustavljanju natjecanja Hrvatskih rukometnih liga od strane UO HRS nema uporište u epidemiološkoj situaciji ili nametanju ideje o procijepljenosti članova ženskih rukometnih klubova, pa samim time ženski rukometni klubovi traže da se i Odluka o zaustavljanju natjecanja opozove i ženskim rukometnim klubovima omogući nastavak natjecanja u 1.HRL i svim 2.HRL od 24.04.2021.